top of page

הצטרפת כבר לקהילת הבצקים החדשה בווטסאפ?

בקהילת "הבצקיה" אפשר להתייעץ עם מאות אופים על כל בצק בזמן אמת, להשתתף באתגרי אפייה ולקבל עדכונים על מתכונים חדשים שעולים בבלוג.

לכניסה לקבוצה לחצו

מאמרים מומלצים

אופים ממליצים - איזה סיר לחם מומלץ לקנות?

עודכן: 20 בינו׳

סיר לחם
Photo by Arturrro on Unsplash

אם אתם מחפשים לקנות סיר לחם כדי לאפות בו לחמים בשיטת "תנור הולנדי" - הגעתם למקום הנכון.

ריכזתי כאן 9 סירי לחם שהמליצו עליהם אופים ואופות בקבוצת הפייסבוק "מחמצת....לחמי שאור ומאפי שאור" ובקהילת הווטסאפ "הבצקיה".

אין כאן שת"פ מסחרי, אין לי אינטרס לקדם שום סיר - אלא רק ריכוז של סירי לחם שאופים קנו, התנסו ועכשיו ממליצים.



מה זה תנור הולנדי?

תנור הולנדי הוא כינוי לשיטה של אפיית לחם בתוך סיר. הסיבה העיקרית לשימוש בשיטת האפייה הזאת היא כדי לפצות על ביצועים נמוכים של התנור. למעשה, הסיבה שלשיטה הזאת קוראים "תנור" היא בגלל שכך נהגו לאפות לחם על מדורה, על אש גלויה, בטכניקה שמייצרת ביצועים של תנור.

ברוב התנורים הבייתיים יש שני חסרונות עיקריים בכל הנוגע לאפיית לחמים:

  1. הם עשויים מחומרים שלא אוגרים חום: היתרון בזה הוא האפשרות לחמם את התנור במהירות, החיסרון הוא בדיוק הצד השני - כמו שהתנור יודע להתחמם מהר ככה הוא גם מתקרר מהר. מספיק שתפתחו את דלת התנור והטמפרטורות יתחילו לרדת בקצב ממוצע של מעלה צלסיוס בכל שניה. כדי להשיג "אובן ספרינג" (מכת חום בתחילת האפייה שמנפחת את הלחם בצורה משמעותית) צריך לייצר סביבה לוהטת שיודעת גם לשמר את החום הגבוה למשך האפייה ולא להתקרר בגלל פתיחת דלת התנור או הכנסת בצק קר לתוכו.

  2. הם לא יודעים לייצר סביבה לחה: בגלל שהתנורים הבייתיים לא אטומים מספיק ובעיקר בגלל שאין בהם פונקציה של הזרקת אדים כמו בתנורים מקצועיים - כדי לייצר סביבה לחה בתחילת האפייה יש להוסיף אדים בצורה ידנית וגם אז האדים בורחים מהר והסביבה מתייבשת. סביבה לחה בתחילת האפייה מעודדת את התנפחות הלחם ומייצרת קראסט פריך. זאת הדרך לקבל מאפה שממצה את מקסימום פוטנציאל התפיחה שלו.


כשאופים בסיר אנחנו עוקפים את החסרונות האלה. אנחנו לרוב נשתמש בסיר כבד, מחומר שמסוגל לאגור חום (כמו ברזל יצוק או קרמיקה). הסיר שומר על חום אחיד ויציב לאורך האפייה, מספק מכת חום משמעותית בתחילת האפייה ובזכות המכסה שלו והחלל הקטן שנוצר בתוך הסיר (ביחס לחלל התנור הגדול) הוא שומר בתוכו את האדים שמשתחררים מהבצק במהלך האפייה ומייצר סביבה לחה וחמה - סביבה מושלמת לאפיית לחמים גבוהים, נפוחים עם קראסט פריך.


איך אופים בסיר לחם?

הטכניקה לאפייה בסיר לחם פשוטה - מחממים את הסיר בתוך התנור, יחד עם המכסה (שימו לב, בסירי ברזל יצוק לרוב יצא עשן כתוצאה משריפת שכבת השמן שמורחים עליו מדי פעם לצורכי תחזוק - זה תקין לגמרי. תפתחו חלון). כשהסיר לוהט והגיע לטמפרטורת האפייה, לרוב 240-250 מעלות, מוציאים את הסיר מהתנור, מרימים את המכסה ומניחים בתוכו בזהירות את הלחם. יש שממליצים להוסיף קוביית קרח או מעט מים לתוך הסיר, אני באופן אישי לא רואה בזה ערך.

אינסוף אופים ישמחו להראות לכם את הכוויות שחטפו מהסיר הלוהט ולכן תלמדו מהם ותיזהרו!

סוגרים את המכסה ומכניסים חזרה את הסיר לתנור.

אופים עם מכסה סגור למשך 15 דקות, זה הזמן שהכיכר מתנפחת למקסימום בזכות החום הגבוה והסביבה הלחה. בתום 15 דקות של אפייה עם מכסה סגור פותחים את המכסה, אתם תראו לחם מנופח וחיוור, ללא צבע - בגלל שנאפה בלי חום ישיר.

ממשיכים לאפות את הלחם עד שהוא מקבל צבע יפה מכל הצדדים, תלוי בגודל הכיכר ובחום שתרצו לאפות בשלב הזה. לרוב סביב 15-25 דקות.


חסרונות באפייה בסיר לחם

על היתרונות דיברנו. מה החסרונות?

  1. אפייה של כיכר אחת בכל פעם: החיסרון המשמעותי ביותר. אם אתם רוצים לאפות כמה כיכרות באותו היום תצטרכו לקחת בחשבון את זמן האפייה הכללי שיתארך בגלל שאפשר לאפות לחם אחד בכל פעם וגם לתזמן את הבצק כדי שלא יגיע לתסיסת יתר בזמן שהלחמים האחרים נאפים.

  2. התעסקות: לעבוד עם סיר כבד, לחמם אותו לפני האפייה, לחכות שיתקרר כדי להחזיר לארון, להיזהר, להיכוות ואז באמת להיזהר, לתחזק את הסיר כדי שלא יחליד. יש בזה התעסקות, אי אפשר להתעלם מזה.


אני באופן אישי לא מוטרד מהחסרונות האלה. יש לי סיר כבד שעושה כוויות, אני משתמש בו כשזה מתאים והוא באמת נותן תוצאות טובות יותר בצורה משמעותית. וחוץ מזה, סיר לחם הוא לא רק "סיר לחם" הוא עוד סיר איכותי בבית לכל דבר ועניין. או במילים אחרות - זה כלי שכדאי שיהיה לכם בבית.


סיר לחם - כמה סוגים

  1. ברזל יצוק (שחור) - סיר כבד מחתיכה אחת של ברזל יצוק, שאוגר חום בצורה מצוינת, מצופה בשכבות דקות של שמן שרוף, מה ששומר עליו מחלודה. האויב הגדול ביותר של הסיר הזה הוא חלודה ולכן את הציפוי הזה יש לחדש ולחזק באופן שוטף (seasoning) כדי למנוע חלודה. בנוסף מומלץ להימנע מבישול תבשילים חומציים שכן הם מזרזים את חמצון הברזל. אבל גם אם מופיעה חלודה - אפשר לטפל בזה ולהחזיר את הסיר שוב ושוב למצב ההתחלתי שלו. סיר ברזל יצוק, בטיפול נכון יכול להחזיק שנים רבות, והוא גם לרוב האופציה הזולה ביותר.

  2. ברזל יצוק מצופה אמייל - סיר בעל אותם יתרונות אגירת חום של סיר ברזל יצוק אבל מצופה אמייל (אבקת זכוכית). האמייל שומר על הסיר מפני חמצון וחלודה ולכן אינו מצריך תחזוק שוטף ואפשר לבשל בו גם תבשילים חומציים. האמייל מגיע במגוון צבעים ואפשר לבחור סירים יפהפיים, בניגוד לברזל השחור שמגיע תמיד, ובכן, שחור. החיסרון המשמעותי של האמייל הוא בכך שהציפוי עלול להיסדק. אם הסיר נופל או מקבל מכה חזקה הציפוי נסדק, הברזל מתחיל להתחמצן מתחת לציפוי ובזה כבר אי אפשר לטפל. בנוסף, סירי אמייל לרוב יקרים יותר מסירי ברזל שחור.

  3. קרמיקה - סיר עשוי מחימר, לרוב בציפוי גלזורה. הקרמיקה עמידה בטמפרטורות גבוהות ואוגרת חום בצורה טובה, אם כי מעט פחות טובה מברזל. סירי הקרמיקה יפים מאוד אך גם שבירים ביחס לשתי האופציות האחרות.

  4. סיר ג'חנון - אפשר לאפות גם בסיר זול וקל יותר שאינו אוגר חום. במקרה כזה ההמלצה היא ללכת על ההיפך - סיר שמוליך חום. כלומר סיר דק וקל, מחומר מוליך חום שמתחמם מאוד מהר ובכך מאפשר להשאיר את הסיר בטמפרטורה גבוהה יחסית גם בזמן האפייה. אלומיניום הוא מוליך חום מצוין ולכן ההמלצה היא על סיר ג'חנון/קובנה. לא צירפתי כאן המלצות לסירי ג'חנון - אפשר פשוט למצוא בסופרים או בחנויות כלי מטבח.


מה לא מתאים לסיר לחם?

הדבר היחיד שצריך להיזהר ממנו - סיר בציפוי נון סטיק / טפלון. הציפויים האלה לרוב לא עמידים בחום גבוה, לרוב עד 220 מעלות. אנחנו מחפשים סיר שיכול לעמוד ב-250 מעלות לפחות (ועדיף יותר), ולכן כשאתם מחפשים סיר לחם תמיד תחפשו את טמפרטורת המקסימום של הסיר. אם לא מצאתם - תשאלו. אם לא עונים - תעברו לחנות אחרת.


9 סירי לחם שהאופים המליצו עליהם

לפי סדר אקראי



סיר ברזל יצוק 4.7 ליטר של Lodge

1. סיר ברזל יצוק 4.7 ליטר של Lodge

סוג: ברזל יצוק

אפשרות לשימוש כמחבת: יש

גודל: 4.7 ליטר

מחיר כולל משלוח (נכון למועד הסקירה): 265








 


סיר ברזל יצוק 3 ליטר של Lodge

2. סיר ברזל יצוק 3 ליטר של Lodge

סוג: ברזל יצוק

אפשרות לשימוש כמחבת: יש

גודל: 3 ליטר

מחיר כולל משלוח (נכון למועד הסקירה): 407







 

סיר ברזל יצוק 2.8 ליטר של Cuisinel

3. סיר ברזל יצוק 2.8 ליטר של Cuisinel

סוג: ברזל יצוק

אפשרות לשימוש כמחבת: יש

גודל: 2.8 ליטר

מחיר כולל משלוח (נכון למועד הסקירה): 250










 

סיר פויקה לחם 4.7 ליטר

4. סיר פויקה לחם 4.7 ליטר

סוג: ברזל יצוק

אפשרות לשימוש כמחבת: יש

גודל: 4.7 ליטר

מחיר כולל משלוח (נכון למועד הסקירה): 288








 
סיר קדירה אובלי 4 ליטר

5. סיר קדירה אובלי 4 ליטר

סוג: ברזל יצוק

אפשרות לשימוש כמחבת: אין

גודל: 4 ליטר

מחיר כולל משלוח (נכון למועד הסקירה): 280








 
סיר לחם שני חלקים 3 ליטר

6. סיר לחם שני חלקים 3 ליטר

סוג: ברזל יצוק

אפשרות לשימוש כמחבת: יש

גודל: 3 ליטר

מחיר כולל משלוח (נכון למועד הסקירה): 320






 

סיר מצופה אמייל 5.6 ליטר של Mueller

7. סיר מצופה אמייל 5.6 ליטר של Mueller

סוג: ברזל יצוק מצופה אמייל

אפשרות לשימוש כמחבת: אין

גודל: 5.6 ליטר

מחיר כולל משלוח (נכון למועד הסקירה): 344









 
סיר מצופה אמייל 5 ליטר של IKEA

8. סיר מצופה אמייל 5 ליטר של IKEA

סוג: ברזל יצוק מצופה אמייל

אפשרות לשימוש כמחבת: אין

גודל: 5 ליטר

מחיר כולל משלוח (נכון למועד הסקירה): 295







 
כלי לחם גלעד מקרמיקה

9. כלי לחם גלעד מקרמיקה

סוג: קרמיקה מחימר חסין אש

אפשרות לשימוש כמחבת: אין

גודל: לא מצוין. מיועד ל-600 גרם קמח.

מחיר כולל משלוח (נכון למועד הסקירה): 430







 






7 Comments


Guest
Mar 28

תודה רבה על הסקירה! מה שתמיד מרתיע אותי זה שהסיר לא יהיה מספיק גדול ללחם והכל ידבק למכסה. אני אופה בדכ לחם מ700 גרם קמחים ולפעמים קילו. איך לחשב מה הנפח סיר המתאים?

Edited
Like

דפנה
Jan 20

לא הבנתי את ההבדל בין 1 ל 4.

Like
מוטי
Jan 23
Replying to

הם באמת נראים זהים

נראה שההבדל הוא רק במיתוג ובמחיר

Like

סמדר
Jan 20

תודה רבה על הסקירה!

ללחם שמורכב מחצי קילו קמחים..איזה גודל מתאים?

Like
Replying to

בערך 4-5 ליטר

Like

יהודה
Jan 20

תודה על הסקירה המקיפה,

האם אפייה בסיר מומלצת גם ללחם שמרים או שזה רק למחמצת מומלץ?

ואם מתאים לשמרים מה הדגשים אז?

תודה על הנתינה האין סופית,

יהודה

Like
Replying to

אפייה בסיר מתאימה גם ללחם שמרים. לרוב לחמי שמרים אופים בטמפ' נמוכות יותר סביב 180-220 מעלות, מעבר לזה הטכניקה אותה טכניקה.

Like

סדנאות אפייה מומלצות

רוצים להזמין סדנה או סתם להתקשקש על בצק?
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page